Dużo zabawy, miło spędzony czas z bliskimi, kostiumy upiorów I pyszne przekąski, to właśnie kojarzy nam się z Halloween. Potrawy związane z tym ogólnoświatowym świętem muszą wyglądać nietypowo, przykuwać uwagę gości, pysznie smakować a do tego oczywiście powodować gęsią skórkę. Z całą pewnością proste I szybkie przekąski na Halloween które zagoszczą na waszym stole dodadzą imprezie niecodziennego I wyjątkowego klimatu tego wydarzenia.
Przygotowaliśmy dla was zestawienie 3 potraw które z pewnością sprawdzą się w roli pomysłowych przekąsek na Halloween.
1. Paluchy wiedźmy – Przekąska ta bardzo przypomina ludzkie palce, stąd podane do spożycia wyglądają tak przerażająco. Palce wiedźmy robi się z kruchego ciasta, paznokcie z migdałów.
Składniki:
-230 g masła
-3/4 szklanki cukru pudru
-2 I pół szklanki mąki
-1 jajko
-1 łyżeczka aromatu migdałowego
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki migdałów
Przygotowanie:
1. Posiekaj zimne masło.
2. Z masła, aromatu migdałowego, jajka, cukru pudru, soli, mąki I proszku do pieczenia zagnieć ciasto.
3. Owiń ciasto folią spożywczą I schładzaj w lodówce przez 30-40 minut.
4. Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta formuj palce wiedźmy. Na końcu każdego palca wciśnij „paznokieć” z migdała.
5. Piecz paluchy wiedźmy przez 15 minut w temperaturze 180 C.
Danie możesz wzbogacić jeszcze o jedną rzecz by wyglądała bardziej upiornie. Użyj dżemu malinowego albo truskawkowego by sprawić wrażenie ociekającej krwi.
2. Równie interesującą przekąską na imprezę Halloweenową mogą okazać się straszne kanapki Frankensteina. Po mimo strasznego wyglądu, to w rzeczywistości naprawdę bardzo zdrowe I pożywne przekąski.
Składniki:
-Awokado
-Kromki chleba
-Czerwona papryka
-Jajko
-Czarne oliwki
1. Wyjmuję pestkę z awokado, obieram awokado I ucieram na pastę. Bardzo ważne żeby wybrać awokado miękkie (czyli dojrzałe). Całość doprawiam solą I pieprzem. Kromki chleba smaruję zieloną pastą.
2.Gotuję jajko i wykorzystuję plasterki białka, by wykonać potworkowe oczy. Na białku kładę kółeczka z czarnych oliwek.
3.Włosy tworzę z oliwek przeciętych na pół, nadaję im kształt łezki I układam je na gorze kromek. Z oliwkowych paseczków można ułożyć także charakterystyczne szwy.
4. Buzie na kromkach wykonuję z pasków czerwonej papryki (można użyć również tej ostrej)
3. Ostatnią a zarazem najlepszą przekąską na Halloween lub inną imprezę są moim zdaniem Parówki lub kabanosy mumie w cieście francuskim. Jeżeli chodzi o kwestie doboru mięsa to proponuję brać produkty raczej z górnej półki. Przekąskę tę najlepiej jest upiec kilka chwil przed startem zabawy by można było serwować ją na ciepło.
Składniki:
-Jajko
-Parówki lub kabanosy
-Kilka ziarnek pieprzu
-Biały ser
-Ciasto francuskie
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie trę na paski o centymetrowej szerokości
2. Po kolei biorę po jednym pasku ciasta i owijam go spiralnie wokół parówki/kabanosa. Zaczynam od jej czubka, zostawiam małą przestrzeń na buźkę mumii i dalej owijam, owijam – do końca parówki lub do jej połowy.
3. Wykładam na blaszce do pieczenia pergamin/papier do pieczenia I układam na niej przygotowane wcześniej parówki lub kabanosy
4. Przed włożeniem do pieca, zawsze smaruję ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, polecam zrobić to specjalnie do tego przeznaczonym pędzlem sylikonowym.
5. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180°C i piekę “mumie” około 15 minut, do póki ciasto się nie zarumieni.
6. Przekąską dorabiamy gałki oczne z białego sera na wierzch którego kładziemy ziarnko pieprzu
Koniecznie musicie tego spróbować 🙂
Więcej na temat
Zasady doboru kolorów ścian do wnętrza
Ekogroszek – wady i zalety ogrzewania domu